12 Kasım 2013 Salı

Honda Motosiklet Eğitim Merkezi'nde Eğitim de mi Alırmış?


Şans konusundan girerek bu yazıyı standart bir “bahtsızdım ama bu sefer tuttu” ekseniyle başlatmak istemezdim ancak üzerinde durmam gereken nokta tam olarak o nokta mazur görürsünüz ki.

Geçtiğimiz haftalarda gecenin bir körü TV’de denk geldiğim ve bana Honda Motosiklet Eğitim Merkezi’nde bu eğitime katılma şansı sunan Oto Akademi programına öncelikle teşekkür etmek lazım. Bizim görüntülerimizden oluşan kamera kayıtlarının yanlışlıkla sildiğini üzülerek belirteyim de sonra “Eee hani seni TV’lerde görecektik?”, “Eee bizim kızın katıldığı program saat kaçta, hangi kanaldaymış?” filan demeyin. (Yine de hadi size kıyak. 16 Kasım 2013 Cumartesi günü saat 17:15’te Kanal 24’te Oto Akademi programındaymışız. Varın siz unutun günü ve saati.)

Öncelikle Honda Güvenli Sürüş Eğitimleriyle ilgili birkaç doğru bilinen yanlıştan sözü açayım. Honda’nın 4 seviyede motosiklette güvenli sürüş eğitimi var hepimizin bildiği üzere. Bu konuda doğru bilinen en büyük yanlış 1. seviye güvenli sürüş eğitimini almadan 2. seviyeyi, 2. seviyeyi almadan 3. seviyeyi alamazsınız döngüsü. Bu soruyu eğitimde sevgili eğitmenimiz Tayfun Gülhan’a sorduğumda oldukça güzel bir cevap aldım. Öncelikli olarak şunu söyleyelim ki motosiklette güvenli sürüş eğitimleri alındıktan sonra eğer ki motosikleti aktif olarak kullanmıyorsak eğitimde kazandığımız yetiler köreliyor. Bu yetiler köreldiği için de aktif olarak trafiğe çıkmamız gerektiğinde kendimizi ölçebilmemiz en önemli kural oluyor. Deneyip, pratik yapma ihtimali olan kişilerin her zaman bir adım daha önde olacağını değil, bizim aktif olmadığımız sürede bir takım refleks ve önemli noktaları unutabileceğimizi ya da yetersiz kalabileceğimizi düşünmek gerekiyor. Öncelikle naçizane tavsiyem muhakkak Honda’dan Güvenli Sürüş 1 eğitimini almış olmanız olur. Daha sonrasında belirli tecrübe ve kazanımlarla uygun olduğunuz noktayı tartabilirseniz Honda’dan her seviye eğitimi alabilirsiniz. Hatta aynı seviye eğitime tekrar katılabilirsiniz.

Bugüne değin pek çok kurstan temel seviyede eğitim almış birisi olarak çok rahat karşılaştırabilirim ki Honda’nın eğitimi oldukça zor olmakla beraber sanırım aralarında en keyiflisi olabilir. Teorik eğitimlerde soracağınız her türlü soruya sıkılmadan, sabırla cevap veren bir Tayfun hoca gerçeği var ki kendisini en az benim kadar seveceğiniz kanaatindeyim. Pratik eğitime geçtiğinizde ise sizi Honda CBF 150’ler bekliyor olacak pistte. Öncelikle doğru oturuş pozisyonu, motosiklette denge ve vites kavramlarını motosiklet üzerinde çalıştıktan sonra Tayfun hoca, Aydın hoca ve Selim Hoca eşliğinde dönmeye başlayacaksınız pistte. Slalomlar, frenlemeler, dönüşler… Yüzünüzde gülümsemeyle, biraz da gerginlik hissiyle akıp gidecek motorunuz o pistte. Aralarda teorik eğitimler ve hemen akabinde gerçekleşen uygulamalarıyla her şey netleşecek zihninizde. Daha da seveceksiniz üzerinde olduğunuz o motoru, her gaz açışta daha da gülümseyeceksiniz, her geçen dakika dönüşlerde motoru daha fazla yatırdıkça daha da inanacaksınız ne kadar muazzam bir şeye karar verdiğinize.


Güvenli Sürüş 1 eğitimi ücret olarak iki tam gün, teorik ve pratik eğitimler dahil olmak üzere 425 TL. Kayıt için de Honda’nın web sitesinde yer alan takvimi takip etmeniz mümkün.

Bir sonraki yazı Honda eğitiminde almış olduğum eğitimde edindiğim bilgileri içeren bir yazı olacak. Bu kadar övgüden sonra biraz da bilgi aktarımında bulunmak lazım gelir elbette.


Güvenli sürüş için önemli olan noktalarla bir sonraki yazımda buradayım. Bu sefer çok bekletmek yok.

0 yorum:

Yorum Gönder

Hürriyet